SecurEgg Farmer

Ontzorging van de legpluimveehouder in de borging van voedselveiligheidsrisico’s

Als pluimveehouder wil je een veilig, gezond en duurzaam ei leveren en wil je nooit (meer) een fipronilcrisis meemaken.

SecurEgg Farmer is een initiatief van en voor de pluimveehouders om als collectief alle leveranciers en gebruikte middelen te beoordelen op alle geldende wettelijke voorwaarden, kwaliteit- en keteneisen en risico’s voor voedselveiligheid.

De deelnemers van SecurEgg leggen vast welke producten worden toegepast en van wie deze afkomstig zijn. Hiermee kunnen ze op ieder moment aantonen dat de gebruikte middelen beoordeeld zijn en voldoen aan alle voorwaarden.

Deze collectieve aanpak maakt het bovendien eenvoudig om heel snel en doelgericht de relevante risico’s te controleren en te beperken, ook in geval van mogelijke calamiteiten.

SecurEgg Farmer is een aanvulling op de voorwaarden van IKB Ei en KAT, maar ook de inkoopvoorwaarden van VLOG en SKAL kunnen in deze systematiek geborgd worden. De deelnemende pluimveehouders geven gezamenlijk invulling aan de gestelde voorwaarden aan de leveranciersbeoordeling, om zo voedselveiligheid van de afgeleverde eieren te kunnen borgen.

 

DEELNEMER WORDEN VAN SECUREGG FARMER

 

Database SecurEggFarmer in bedrijf

Op 2 juli is het startsein gegeven voor het gebruik van de database voor alle deelnemers van SecurEggFarmer. In de afgelopen maanden heeft een pilotgroep van deelnemende pluimveehouders, de database getest op gebruiksgemak en verder geoptimaliseerd, en is nu klaar voor gebruik. De pluimveehouders konden na ontvangst van de inloggegevens en uitleg over de database zelf aan de slag. De database stelt ze in staat om alle beoordeelde leveranciers, producten en toepassingen voor hun bedrijf, in te zien en vast te leggen. Het systeem ondersteunt de pluimveehouders om de risico’s voor voedselveiligheid van de eieren te borgen. 

Zie bijgevoegd persbericht.